Reuniunea președinților din Africa din U.I.H.J. în Lome ( traducere )


Președinții Camerelor Naționale și Ordine ale Executorilor Judecătorești din 11 ţări africane au organizat reuniunea de la Lome (Togo) la 24 septembrie 2013.

U.I.H.J. a fost reprezentată de președintele său, Leo Netten, vicepreședintele, Honoré Aggrey, și secretarul său general, Francoise Andrieux. Președinții și reprezentanții Camerelor și Ordinelor naționale africane au fost Elysee Eldjimbaye Mbaihoudou ( Ciad), Abdelaziz Fouganni ( Maroc), Wakili Laguide ( Benin), Jean Makosso Tock ( Congo), Issaka Dankoma Moussa ( Niger), Alain Ngongang ( Camerun), Eliane Oberdeno ( Gabon), André Sama Botcho ( Togo), Yacine Sene ( Senegal), și Bonny Seremosi ( Uganda).

Președintele Netten a salutat prezența lui Yacine Sene, fostul vicepreședinte al U.I.H.J. și membru de onoare al U.I.H.J., Johan Fourie, un fost membru al consiliului de administrație al U.I.H.J. și membru de onoare și Bonny Seremosi, președinte al executorilor judecătoreşti din Uganda.

Așteptând cu nerăbdare cea de-a 3-a ediţie a întâlnirilor executorilor Judecătorești din Africa - Europa care va avea loc la Lomé la 26 și 27 septembrie 2013, președintele Netten a declarat că aceste întâlniri au promis a fi un eveniment de mare anvergură, având în vedere că vor fi reprezentate principalele organizații majore: Banca Mondială, UNCITRAL , Conferința de la Haga privind dreptul internațional privat, Ohada, C.E.P.E.J., Asociaţia Henri Capitant și ERSUMA . El a spus că a 20-a aniversare a Ohada va fi celebrată la aceste întâlniri și că U.I.H.J. a fost invitat de către Ohada să participe la festivitățile aniversare organizate de către instituție la 17 octombrie 2013 în Ouagadougou ( Burkina Faso ). Apoi, președintele Netten a reamintit că principala muncă intelectuală în curs de desfăşurare a U.I.H.J. a fost înființarea Codului Global de executare. Honoré Aggrey a menționat că de la alegerea sa, în 2009, președintele Netten a făcut din integrarea organizațiilor la nivel mondial unul dintre principalele scopuri ale politicii sale. Unele dificultăți rămân cu Uniunea Africană. Dar contactele sunt excelente cu UEMOA și OHADA și U.I.H.J. , probabil, ar trebui să integreze Comitetul Economic și Monetar al Africii Centrale ( C.E.M.A.C. ).

Johan Fourie a spus că are același obiectiv de integrare în Africa de Sud. Comunitatea de Dezvoltare din Africa de Sud ( S.A.D.C. ), încearcă, în prezent, să stabilească o platformă comună pentru țările din Africa de Sud , care ar putea fi introdusă în aprilie 2014, cu ajutorul U.I.H.J. El a spus că a încercat să-i motiveze să adopte un statut al executorului judecătoresc, deoarece există de multe ori este un triptic executor judecătoresc- server de proces - vânzător . Ideea este de a crea o singură profesie pentru aceste trei activități. Proiectele sunt în prezent în curs de revizuire și Uganda este cea care servește ca lider. În acest sens, președintele Bonny Seremosi este interesat de modul în care executorii judecătoreşti din zona Ohada lucrează împreună. Un proiect de lege la care lucrează, în prezent, Jos Uitdehaag, prim-secretar al UIHJ și Marc Schmitz , membru al consiliului al U.I.H.J. este în studiu.

Honoré Aggrey a menționat activitatea C.A.D.A.T. ( Cape town, Dakar, Tunisia ) care urmărește să armonizeze profesia de executor judecătoresc în Africa. După a treia întâlnire a executorilor judecătoreşti din Africa şi Europa va începe lucrul la notificarea documentelor. Președinților li se va cere la Consiliul Permanent al U.I.H.J. din noiembrie 2013, să reflecteze cu privire la componența comisiilor de lucru.

În ceea ce privește Ufohja, s-a raportat că frecvența sesiunilor a fost dificil de menținut din cauza situației politice și de securitate din unele țări. Ciad , Mali și Niger trebuiau să găzduiască seminarii Ufohja dar toată lumea a întâmpinat diverse dificultăți și s-a ridicat problema de asigurare, inclusiv de experții francezi Ufohja. Cu toate acestea, este inacceptabil ca aceste ţări să nu fie în măsură să organizeze aceste sesiuni. După discuții, s-a convenit ca următoarea sesiune Ufohja să aibă loc în februarie 2014, în Libreville ( Gabon ). Apoi, o sesiune va avea loc în Niamey ( Niger ) sau, dacă acest lucru nu va fi posibil, în Congo.

Apoi, Comisia de reflecție care a fost înființată în Cotonou ( Benin ), în februarie 2012 , la seminarul 30 Ufohja, a prezentat raportul pe care acesta îl avea de întocmit, inclusiv stabilirea unui statut armonizat al executorului judecătoresc în Africa. Acest comitet este compus din:

- Honoré Aggrey ( Coasta de Fildeș ), vicepreședintele UIHJ, președintele comisiei
- Jean Baptiste Kamaté ( Senegal ) , Coordonatorul Comisiei
- Simplice Dako ( Benin ) , raportor al reuniunii
- Luc Sowah ( Togo ) , membru
- Hamadou Tanimoudari ( Niger ) , membru
- Jerome Okemba Ngabondo ( Congo ) , membru

Președintele Netten a felicitat Comisia pentru activitatea sa. Va fi trimis un raport prin e-mail tuturor președinților care vor trebui să vorbească despre acest lucru cu ocazia următorului Consiliul Permanent de la Paris.