Congres UNEJ, Editia XIII, Mai 2014

In perioada 22 - 23 mai 2014 a avut loc Congresului al XIII-lea al Uniunii Naționale a Executorilor Judecatoresti din România, eveniment la care au participat demnitari români, reprezentanti ai unor institutii publice și reprezentanți ai executorilor judecătorești din toată țara.
Presedintele UNEJ, d-nul executor judecatoresc Cristian Mihai Jurchescu a deschis lucrarile congresului printr-un scurt discurs:

În deschiderea lucrărilor Congresului al XIII-lea al UNEJ, vreau sa vă mulţumesc în numele membrilor UNEJ pentru faptul că sunteţi alături de noi cu această ocazie.
După trecerea unui număr de 13 ani, putem observa o stabilizare a profesiei de executor judecătoresc, care în cadrul profesiilor liberale, se află într-un stadiu de consolidare, perfecţionare şi creştere.
Este bine cunoscut impactul profesiei de executor judecătoresc în contextul socio-economic actual pentru buna funcţionare a statului de drept, constituind o profesie cu o influenţă deosebită asupra mediului de afaceri.
Cum bine putem constata, din 2001 până în prezent, sub conducerea antecesorilor mei, respectiv a domnilor Gabriel Drăgănescu, Mihai Ducu şi Marius Crafcenco, cărora le mulţumim, profesia a fost într-o continuă schimbare şi evoluţie, scopul nostru fiind de a ne adapta permanent la necesităţile impuse de modificările legislative şi de ordin practic profesional survenite de-a lungul anilor în contextul economico-social şi politic.
După un an de la intrarea în vigoare a noilor coduri, se poate constata necesitatea rezultată din practică a unor modificări atât legislative, cât şi care să ajute celeritatea şi eficientizarea executării silite, ca şi îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare ale UNEJ cu instituţiile publice care se interferează în procesul de executare silită.


Au luat cuvantul o parte dintre invitati, care si-au expus parerile despre evenimentul la care participa si despre profesia de executor judecatoresc.
D-nul Liviu - Bogdan Ciucă – Presedintele Comisiei Juridice, de disciplina si imunitati de la Camera Deputaților, a mentionat ca se simte onorat de invitatia de a participa la acest eveniment si a punctat faptul ca trebuie construita o relatie de durata intre UNEJ si Comisia Juridica de la Camera Deputatilor; trebuie procedat la demararea procedurilor pentru solutionarea problemelor legate de procedura de executare silita, probleme cu care se confrunta fiecare executor indiferent de zona geografica in care profeseaza si crearea unui statut consolidat al profesiei de executor judecatoresc in scena profesiilor juridice. Sa se identifice ce se poate face pentru profesia de executor judecatoresc, o profesie onoranta si in acelasi timp expusa, ca sa se bucure de o buna reputatie, perceptie si de instrumente de lucru utile pentru toti, inclusiv de catre cel care este executat silit.
Sa se ofere sprijinul necesar procedurilor pentru pastrarea echilibrului care este dat de instanta.
De asemenea, d-nul presedinte Ciuca a precizat ca se impune o mai mare preocupare referitor la uniformizarea procedurilor, pentru promovarea si credibilitatea profesiei, lansand provocarea de a face precum celelalte profesii juridice - un grup de lucru care sa inventarieze problemele legislative si sa le solutioneze spre beneficiul tuturor executorilor judecatoresti.

In completare, d-nul Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei Juridice, de disciplina si imunitati de la Camera Deputaților, in discursul sau, a conturat promisiunea referitor la sprijinului ce va fi acordat de catre comisia juridica si a incheiat urand succes in lucrarile congresului.

D-nul Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, in discursul sau, a punctat faptul ca ofera sustinere, atat profesiei de executor judecatoresc, cat si UNEJ si promisiunea ca profesiile se vor sustine reciproc printr-o comunicare bine definita.

D-na Doina Rotaru, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a facut o expunere din acivitatea si experinta sa de peste 30 de ani ca si notar public, lansand invitatia la intalniri profesionale, atat intre UNEJ si UNNPR, cat si intre camerele notarilor si cele ale executorilor judecatoresti, pentru excelarea profesiilor care sunt inrudite din punct de vedere juridic si continuarea unei colaborari armonioase.

Printre invitatii prezenti la acest eveniment mai mentionam pe: d-nul Barbu Vlad – Chestor de politie prof. univ. dr., prorector al Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza, d-nul Ciprian Bucur- Director Camera Deputatilor, d-nul Nicolae Mirica Secretar General UPRL, d-nul Adrian Vascu, Presedinte ANEVAR si d-nul Mircea Cotiga, director recuperare si prevenirea fraudelor bancare UniCredit .