Participarea conducerii UNEJ la lucrările Forumului România-Republica Moldova în domeniul justiției, ediția a II-a
COMUNICAT
Forumul România-Republica Moldova în domeniul justiției, Ediția a II-a, desfășurat în perioada 23-24 noiembrie 2017, a reunit la București reprezentanții principalelor instituții din domeniul justiției din România și Republica Moldova.
La eveniment au participat: ministrul justiției din România – domnul Tudorel Toader, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - domnul Augustin Lazăr, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Consiliului Superior al Magistraturii, conducerea D.N.A., a D.I.I.C.O.T. și a profesiilor liberale din domeniu: executori judecătorești, notari publici, avocați, precum și reprezentanții instituțiilor omoloage din Republica Moldova.
Din partea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din România au participat domnul executor judecătoresc Marius Iacob MORARI, în calitate de Președinte și domnul Ionuț CIOBANU, în calitate de Director, iar din partea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova, au fost invitați la eveniment domnul Roman Talmaci - Președintele Uniunii și dl. Valeriu Devderea, Vice-președinte al Uniunii.
Pe Agenda evenimentului au fost înscrise teme referitoare la:
- Scopul și obiectivele Forumului România-Republica Moldova în domeniul Justiției,
- Optimizarea funcționării sistemului judiciar: accesul în profesia de magistrat, redimensionarea volumului de activitate, regândirea hărții judiciare, cooperarea dintre MJ, CSM și PICCJ,
- Rolul și locul procurorului în arhitectura sistemului judiciar,
- Prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate în perspectivă europeană,
- Rolul profesiilor liberale în funcționarea justiției.
Cu prilejul acestei ediții a forumului, domnul președinte Marius Iacob MORARI, a evidențiat rolul foarte important pe care executorul judecătoresc îl are în planul realizării justiției, dar și provocările la care acesta trebuie să răspundă, fiind demn de notat că efectul actului de justiţie depinde în mod necesar și de aducerea la îndeplinire a titlurilor executorii.
Cu toate că aria de desfășurare a activității de executare silită este limitată la spațiul național iar U.N.E.J. are în plan intern planuri ambiţioase, dar realiste, bazate pe realităţile spaţiului românesc şi pe atribuţiile pe care le are în conformitate cu legislaţia română, domnul președinte Marius Iacob MORARI a apreciat că fiind benefică dezvoltarea unei colaborări de ordin profesional, legislativ și didactic între organizațiile profesionale ale executorilor judecătorești din România și Republica Moldova.
Referitor la activitatea U.N.E.J. pe plan intern, domnia sa a remarcat ampla activitate desfășurată privind inițierea de proiecte de modificare legislativă, și, în acest sens, a făcut trimitere în mod expres la Proiectul de modificare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, republicată, ce urmează a fi înaintat și discutat cu Ministerul Justiției, precum și Proiectele de modificare a Codului de procedură civilă și a Codului penal, în acest din urmă caz intenția fiind aceea de a se obține o protecție sporită pentru executorul judecătoresc în calitatea sa de actor cu rol determinant în funcționarea justiției în România. În aceeași ordine de idei, s-a subliniat și implicarea activă a reprezentanților U.N.E.J. în cadrul Comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului României.